КОМИСИЈА ОДОБРИЛА СРЕДСТВА ИЗ „ДОНАТОРСКОГ ФОНДА“
22.07.2013

Одлуком општинске Комисија, за утврђивање испуњености услова и критеријума за доделу финансијске помоћи угроженим породицама са тешко оболелом децом, коју је формирала Градска општина Палилула у оквиру кампање «Помозимо нашој деци», донаторска средства у износу од 40.000 динара уплаћена су породици Мијајловић као подршка лечењу осмогодишње Милице, која болује од урођене срчане мане, астме и које је заостала у психомоторном развоју.

Разматрањем целокупне приложене документације Комисија је утврдила да породица Мијајловић испуњава све прописане критеријуме за одговарајућу помоћ. Тања Мијајловић, мајка мале Милице је незапослена, отац Радослав је пензионер. Имају шесторо деце а са њима у заједници живи и деда који нема примања. Стан у улици Љубомира Николића је у јако лошем стању, имају неплаћене рачуне за струју и воду. На основу приложене медицинске документације Комисија је констатовала да Милица Мијајловић рођена 2004. године болује oд урођене срчане мане и да заостаје у психомоторном развоју. Медицински третман је изостао јер девојчица није могла да путује на заказане прегледе у Клиници. По речима председника Бобана Џунића, општина Палилула ће поред финансијске подршке овој породици, обезбедити и превоз до Клинике за здравствену заштиту мајке и детета Србије ''Др Вукан Чупић'' у Београду, где је мала Милица и оперисана пре годину дана.

Градска општина Палилула-Ниш је након вишемесечних активности почетком јула месеца покренула хуманитарну акцију под називом ''Помозимо нашој деци''. Акција је део социо-хуманитарног програма општине Палилула која има за циљ подршку породицама суоченим са проблемом обезбеђивања услова за одговарајућу здравствену заштиту деце. Прва активност у оквиру ове акције била је донаторско вече. Овим поводом сакупљено је око 150.000 динара а нове уплате донатора се очекују.

„Нашој Управи обратило за помоћ више од 20 породица због проблема које имају у лечењу своје деце. Обиласком наших грађана уверили смо се да је то заиста велики проблем, где су угрожени животи малишана узраста од три до десет година. Зато је потребна хитна друштвена акција како би се укључили и помогли овим малишанима. Прво смо реаговали око решавања проблема даљег лечења трогодишње Дороте Митић која од рођења има срчане проблеме и живи у веома неусловном простору у Мрамору. Након нове интервенције на срцу опоравља се на клиници у Београду. После обиласка и подршке петогодишњем Вуку Јовановићу, који болује од ретке болести црева, одлучили смо, рекао је председник општине Палилула да затражимо помоћ  шире заједнице, друштвено одговорних компанија, предузећа, јавних установа у граду. Јер општина нема посебних наменских средстава у буџеру за ове намене.

Донаторска средства у оквиру акције „Помозимо нашој деци“ могу се уплатити потписивањем уговора о донатроству или директном уплатом на наменски рачун: 840-2879741-16 у нишкој општини Палилула. Ова хумантарна акција има за циљ да нас подстакне на већу хуманост и солидарност, није само локалног значаја, нема временско ограничње и трајаће док год буде било потребе - изјавио је Бобан Џунић.  Многи проблеми се могу решити системски, законима, уредбама, али у овом случају по  речима званичника општине Палилула, циљ акције је био да подстакне на хуманост, солидарност посебно оне који су у могућности да помогну. (Д.Видојковић, ЕКОПолис мрежа)